NREB Sarawak adakan lawatan teknikal ke CHITOSE Carbon Capture Central Sarawak dan ZHA Environmental Sdn Bhd

KUCHING, 20 Jan 2024 (Utusan Borneo Online): Seramai 30 orang delegasi dari Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB) Sarawak dan Jabatan Perlindungan Alam Sekitar (EPD) Sabah mengadakan lawatan teknikal ke CHITOSE Carbon Capture Central Sarawak dan ZHA Environmental Sdn Bhd di sini, pada Jumaat.

Delegasi dari NREB Sarawak diketuai Kontroler Kualiti Alam Sekitar Sarawak, Jack Liam dan Timbalannya Paul Bond sementara EPD Sabah diketuai Pengarahnya, Vitalis J. Moduying dan Timbalan Pengarah, Daisy Aloysius.

Semasa lawatan itu, para peserta mendapat penjelasan daripada Pengurus Besar R&D di Sarawak Energy, Dr Ng Sik Muk dan Pengurus Kanan, Tech dan Biz di CHITOSE Group, Ryo Iko.

CHITOSE Carbon Capture Central (C4) dibangunkan di Sarawak melalui kerjasama antara Sarawak Energy Berhad, Pusat Biodiversiti Sarawak, dan Kumpulan CHITOSE.

Para delegasi memperoleh pemahaman mendalam tentang peranan penting yang dimainkan oleh kemudahan pengeluaran mikroalga ini dalam memajukan penangkapan karbon, menyumbang kepada inisiatif global menentang perubahan iklim, dan mempromosikan ekonomi hijau yang mampan di Sarawak.

Selepas sesi pagi, delegasi meneruskan lawatan petang di ZHA Environmental Sdn. Bhd, di mana mereka terus meneroka inisiatif alam sekitar dan amalan kemampanan, terutamanya dalam mengitar semula tayar terpakai.

ZHA Environmental Sdn Bhd memainkan peranan penting dalam mengumpul dan mengitar semula tayar terpakai di seluruh negeri.

Lawatan itu bertujuan untuk memberikan pandangan berharga tentang faedah alam sekitar projek, menawarkan peserta pelajaran penting tentang amalan mampan, termasuk transformasi tayar terpakai kepada sumber yang berharga.

Dalam taklimat yang diketuai Ketua Pegawai Eksekutif ZHA, Bernard Yong delegasi mendapat pemahaman yang menyeluruh tentang aspek operasi.

Turut sama berkongsi perspektif Wilfred Winson dan Gloria Chai.

Berikutan sesi pencerahan ini, para delegasi kemudian dibimbing dalam lawatan tapak bermaklumat di sekitar kawasan itu, mendapatkan pengalaman langsung tentang amalan lestari ZHA dalam tindakan.

Source: https://www.utusanborneo.com.my/2024/01/20/nreb-sarawak-adakan-lawatan-teknikal-ke-chitose-carbon-capture-central-sarawak-dan-zha